Cocoa Horizons Foundation

(Inlägget är ej sponsrat)

 

Hej!

Jag tänkte berätta lite mer om chokladen jag använder mig av, nämligen Callebaut!

När jag var i Tobago i maj detta året så fick vi smaka på råa kakaobönor. Jag var på rundvandring på Tobago cocoa estate och det var kul att få se och smaka på frukten. Tyvärr så lärde jag mig inte så mycket då vi hade väldigt mycket teoretiska och praktiska lektioner med choklad på Le Cordon Bleu under min tid där. I alla fall så smakar rå kakaoböna väldigt sött och lite beroende på sin omgivning tar kakaobönan smak av olika frukter, de bönor jag smakade på smakade väldigt mycket mango! Det är alltså först efter fermentering och rostning som chokladen får sin karakteristiska smak.

En rå kakaoböna. Den smakade väldigt sött!
Lite av de olika kakobönorna som vi fick se under vår rundvandring!

 

Lite snabb grundfakta då om chokladen jag använder då! 1911 så startade Octaaf Callebaut sin chokladtillverkning och ryktet spred sig snabbt i den belgiska lilla staden Wiese. 1960 så fanns Callebaut äntligen i hela världen!
2011 så firar Callebaut 100år och året därpå, 2012 så går Callebaut med i programmet ”Cocoa Horizons Foundation Project” vilket innebär att för varje block eller påse med choklad jag köper så går en del av pengarna direkt tillbaka till bönderna för att främja deras farmar och livet. För att läsa mer kan ni klicka er in här!

 

Jag tycker det är viktigt att man använder sig av schyssta varor när man bakar och lagar mat, gärna lokalt och ekologiskt. Går det inte att hitta lokalt (typ som choklad) så är det nästan ännu viktigare att man har koll på kedjan från bonde till färdig produkt. Så att alla får betalt och kan ha en chans till ett bättre liv.

Såhär står det på Callebauts hemsida:

”Cocoa beans are the lifeblood of thousands of people in the Ivory Coast and Ghana. Their craftsmanship lies at the very core of the unique Callebaut® taste. Every day, we see the challenges they are faced with. Poverty, child labour and a lack of access to clean water and safe nutrition have become common place. Because their craft shapes ours, let us embrace these regions and fuel their communities. Together, we can turn the farmer’s profession into a proud craft. ”

Bilderna är en blandning av privata och från Callebauts hemsida

Att chokladen är med och gör skillnad är väldigt viktigt för mig. Jag är stolt över att kunna säga att jag använder mig av en bra choklad med schyssta villkor!

 

 


Bilderna är en blandning av privata och med tillstånd från Callebauts hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *