Jultårtan!

Hej! Jag lovade er ett recept på jultårtan jag la upp innan jul! Tänkte att vi skulle kika på det nu! 🙂

Tårtan smakar pepparkaka, lingon och björnbär!

Tänk på att pannacottan och botten inte kommer synas, utan vara lager inuti tårtan. Så när du gör dessa stegen, lägge det i något som är mindre än det själva tårtan ska monteras i (exempelvis 2storlekar på springformar). Jag använder mig av silikonformar i olika storlekar, det är också så jag får till mönstret på toppen av tårtan.

Pannacotta:

200g vispgrädde
100g lingon
50g socker
5g ekologiskt vaniljpulver
3g gelatin

  1. Lägg grädde, lingon, socker och vanilj i en kastrull.
  2. Blötlägg gelatinet
  3. När grädden kokar så lägg i de urkramade gelatinet i grädden och blanda tills det är smält.
  4. Häll genom en sil i formen du vill ha pannacottan.
  5. Frys in.

Botten:

100g ägg
100g socker
100g mjöl
1msk pepparkakskryddor

  1. Vispa ägg och socker tills det är helt vitt och du kan forma en 8 i smeten som håller i minst 15sek.
  2. Blanda mjöl och kryddor tillsammans.
  3. Häll i mjölblandningen i smeten och vispa på låg fart tills allting är blandat och det inte finns några klumpar.
  4. Häll i en klädd anslagsring (= fancy ord för springform). Klädd betyder att den ska ha bakplåtspapper runt om på kanterna och det får gärna sticka upp någon centimeter från formen, det hjälper kakan att stiga jämnt.
  5. Baka på 180•C i 25-30min. Stickan ska vara torr när du tar ut den.
  6. Låt svalna på ett galler upp och ner

När allting är fryst och botten har svalnat så är det dags att plocka fram formen du vill montera tårtan i. Samt att dela botten i minst 2, kanske 3 delar, beroende på hur tjock botten du gillar. När man gör en tårta med många moment så är det lättast om det är rent överallt och att man har ordning på grejerna – mise en place.

Mousse

200g björnbärspuré
25g vatten
25g socker
5 blad gelatin
300g vispgrädde

  1. Blötlägg gelatinen.
  2. Koka upp socker och vatten, när det kokar så lägger du i det urkramade gelatinet och blandar.
  3. Sila sockerlagen ner i purén. Låt svalna något.
  4. Under tiden det svalnar så vispar du grädden, lätt. Det ska forma mjuka toppar som ”trillar över” när du lyfter vispen.
  5. Ta 1/3 av grädden och vänd ner i purén, fortsätt med 1/3 och sen den sista 1/3 grädde tills allt är blandat. Var noga med att inte det finns några strimmor med vit grädde kvar.
  6. Nu är moussen klar!

Montering

  1. Häll lite av moussen i formen du vill ha tårtan i (jag använde mig av en silikonform som är 18cm i diameter). Så att du täcker halva formen ungefär. Använder du dig av en springform så är det enklast och du fäster en bit konditorremsa runt om samt lägger papper i botten, annars kan moussen fastna när du försöker få loss den frysta tårtan.
  2. Tryck ner pannacottan och en bottendel i moussen.
  3. Häll på resten av moussen och skrapa med en palett så att det blir jämnt fördelen över hela formen. Nu kan du också lyfta formen och sen släppa den i bordet för att få bort eventuella luftbubblor eller andra ojämnheter.
  4. Sätt på botten.
  5. Frys tårtan!
  6. När tårtan är fryst så tar du ut den ur formen, vänder på den så att botten är underst och dekorera sen på valfritt vis! Jag gjorde en jultårta med röd sammetsfärg och dekorerade med choklad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *