Lemon Meringue pie

Hej hörrni!

Idag gjorde jag en av mina favoritpajer någonsin! Det var också en av de roligare lektionerna jag hade på Le Cordon Bleu, blir alltid så glad när jag ska göra Lemon meringue pie!
Kommer ihåg den lektionen så väl, det var första riktiga lektionen där de verkligen satte press på oss och vi skulle jobba i par. Det var jag och Helen som jobbade tillsammans (som för övrigt äger och driver http://www.thelastcrumb.co.uk i London, är ni någonsin i London så gå och besök henne!). Vi var tvungna att verkligen ha koll på vår mise en place för att hinna med allting under lektionen och vi fick heller inte bli för mjöliga eller få fläckar på våra kockläder, då fick man avdrag på helhetsbetyget under lektionen.

Svårt men roligt och givande!

Ser ni så fluffig marängen är? Såå gott!

Här kommer receptet!

Paté Sucrée 

200g vetemjöl
100g smör
50g socker
1 ägg
vanilj eller citron som smaksättning

 1. Smula mjöl och smör tillsammans tills det ser ut som sand.
 2. När det är ”sandigt” så lägger du i resten av ingredienserna plus eventuell smaksättning, blanda i det med en gaffel annars kan det bli himla kladdigt.
 3. När det börjar komma ihop sig så knåda lite med händerna, häll sedan ut det på ett rent bakbord och knåda ihop det till en smidig deg.
  OBS! Knåda inte för mycket, degen kan då komma att krympa i ugnen.
 4. Plasta in i lite plastfolie och låt degen vila i kylskåp i minst 30min, gärna över natten.
 5. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den komma upp i rumstemperatur.
 6. Sätt ugnen på 180*C. Kavla ut degen ca 2mm tjock och stansa antingen ut till flera små pajer eller täck ett stort pajskal. Jag valde att göra flera små!
 7. Nagga degen och skär till så att kanterna är jämna.
 8. Blindbaka med hjälp av aluminiumfolie och bakbönor (ris eller makaroner går lika bra om man inte har bakbönor! Så länge de finns något att hålla upp kanterna med så fungerar det!) i ca 10min.
 9. Ta ut pajerna och lyft bort aluminumfoliet när kanten börjar bli gyllenbrun. Baka klart pajerna tills de är gyllenbruna rakt igenom.
 10. Ta ut dom ur skalen så fort de kommer ut ur ugnen, annars kan de bli överbakade. Tänk på att formarna är supervarma!

Lemon curd

2 ägg
2 dl socker
2 citroner juice + zest
85g smör
vatten

 1. Blanda ägg, socker och citron och värm över ett vattenbad. Låt smöret vara ute i rumstemperatur under tiden.
 2. Rör i botten på skålen hela tiden, annars finns risken att det blir scambled eggs med citronsmak (jag har provat.. haha)
 3. Värm tills det börjar tjockna.
 4. När det har tjocknat så ta av skålen från värmen och montera ner smöret. Låt det svalna något innan du häller det i pajskalen. Ställ sedan i kylen för att stelna.

 

Italiensk maräng

3 äggvitor
1,5dl socker
0,8dl vatten

 1. Koka vatten och socker till 122*C
 2. När sockerlagen är på 110*C så börja vispa vitorna till ett mjukt skum.
 3. Vid 122*C så slå sockerlagen i en tunn stråle över äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills smeten är kall och du har ett fast skum.
 4. Dekorera dina pajer så som du önskar! Bränn sedan av dom för att få den här fina bruna färgen! Har du ingen brännare funkar det lika bra på grill i ugnen, glöm inte bort att ha pajen under uppsikt då bara. Risken finns att marängen blir helt svart om man lämnar den.

2 svar på ”Lemon Meringue pie”

 1. Hej hur förvarar man dom bäst? Och hur långt innan kan man göra dom. Går det att ha dom i kylskåpet eller blir dom mujka?

  1. Hej!
   Du förvarar de bäst i kylen. Curden och tarten kan du göra i ca 3 dagar innan, marängen blir bäst om man gör samma dag som den ska ätas ☺️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *