Macarons!

Idag bestämde jag mig för att baka djävulens påhitt till bakverk, macarons!
Har inte bakat macarons på säkert 1år så jag var helt inställd på att behöva stå i köket hela dagen med x antal psykbryt men! så kommer 5,5 av 6 plåtar ut ur ugnen och är bra?! Så tacksam!

Macarons är svårt! Så ge inte upp om det inte går helt 100% första gången. En bra macaron ska ha en fot som är jämn och en slät topp. När du biter i den så ska det vara ett frasigt yttre med ett mjukt och segt inre! Då har du lyckats!

Det kommer vara svårt tills man lärt sig alla små trix med smeten och beroende på hur bra ugn man har och hur bra man känner den. Det kan hända att de spricker på toppen och då kan det vara för varmt undertill som gör att ångan från äggvitan tränger ut ur locket för snabbt. Eller så har man inte vispat marängen tillräckligt så att smeten är för lös så att man inte får en fot alls. Som sagt, mycket kan gå fel men ge inte upp! Felsök dina macarons och prova igen!

Foten på Macaronen ska vara jämn och toppen ska vara slätt och fint.

Det här receptet är stort så du kan med fördel halvera det eller till och med bara göra en tredjedel om du inte vill göra mängder och frysa in! Det är även gjort med italiensk maräng, det gör att du inte behöver låta dina macarons få en yta innan gräddning. Går så mycket snabbare och kräver inte lika mycket planering! Macarons gjorda på fransk maräng behöver ofta stå i 30min-1h för att få en ”torr” yta innan de åker in i ugnen!

Om du ska använda färg i dina macarons så använd dig av pulverbaserade och inte vattenbaserade. Risken att det spricker eller skär sig är mindre vid användning av pulverfärg.

Recept!

330g florsocker
330g Mandelmjöl
225g äggvita
450g strösocker
150ml vatten
eventuell färg.

  1. Sätt ugnen på 140*C och sikta mandelmjöl och florsocker tillsammans för att få bort stora mandelbitar och florsockerklumpar.
  2. Gör en sockerlag på strösockret och vattnet som du kokar till 120*C, när sockerlagen är på 110’C börja vispa äggvitan på medelfart.
  3. När sockerlagen har nått 120*C så slå den försiktigt med en jämn stråle över äggvitan under vispning. Använder du färg så är det här du tillsätter det. Fortsätt vispa på full fart tills marängen har svalnat och blivit stor och fluffig!  
    Italiensk maräng in the making!
  4. När allt är färdig vispat så vänder du i florsocker/mandelblandningen i tre omgångar.
  5. Nu börjar det kluriga! Du får inte röra för mycket och inte heller för lite, det ska bli en blank yta på smeten och den ska även flyta ner och bli en jämn yta i bunken. Då är den redo!
  6. Spritsa sen ut små rundlar på en plåt med en rund tyll. Slå plåten en gång i bordet för att få bort alla luftbubblor ur den och grädda sen i mittersta delen i ugnen i ca 12-20min. Lite beroende på din ugn. När dom lossnar enkelt från bakplåtspapperet så är dom klara! Jag gräddar mina i ca 16min.
  7. När det svalnat så lägg ihop dom två och två med antingen smörkräm eller en god ganache emellan!

17 svar på ”Macarons!”

  1. Hi there it’s me, I am also visiting this web page on a regular basis, this web
    page is in fact pleasant and the people are genuinely sharing pleasant thoughts.

  2. Great post. I was checking constantly this blog
    and I’m inspired! Very useful info specifically the final section :
    ) I care for such information a lot. I used to be looking for
    this particular info for a long time. Thank you and
    good luck.

  3. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a
    blog that’s both equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
    The problem is an issue that too few folks are speaking intelligently about.
    Now i’m very happy that I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

  4. I’m now not certain where you are getting your information, however good topic.

    I needs to spend some time studying much more or
    understanding more. Thank you for fantastic information I
    was searching for this information for my mission.

  5. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this sort of area .

    Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
    Studying this information So i’m glad to express
    that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed.
    I such a lot definitely will make sure to
    do not forget this website and give it a look regularly.

  6. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you’re a great author.
    I will make certain to bookmark your blog and may come back later on.
    I want to encourage you to definitely continue your great writing, have a nice holiday weekend!

  7. Admiring the hard work you put into your site
    and in depth information you offer. It’s good to come across a blog
    every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
    Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  8. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this
    I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads.

    I am hoping to give a contribution & assist different customers like
    its helped me. Good job.

  9. You are so cool! I do not believe I’ve read through something
    like that before. So nice to discover somebody with a
    few original thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this
    up. This site is something that is required on the internet, someone with some originality!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *