Macarons!

Idag bestämde jag mig för att baka djävulens påhitt till bakverk, macarons!
Har inte bakat macarons på säkert 1år så jag var helt inställd på att behöva stå i köket hela dagen med x antal psykbryt men! så kommer 5,5 av 6 plåtar ut ur ugnen och är bra?! Så tacksam!

Macarons är svårt! Så ge inte upp om det inte går helt 100% första gången. En bra macaron ska ha en fot som är jämn och en slät topp. När du biter i den så ska det vara ett frasigt yttre med ett mjukt och segt inre! Då har du lyckats!

Det kommer vara svårt tills man lärt sig alla små trix med smeten och beroende på hur bra ugn man har och hur bra man känner den. Det kan hända att de spricker på toppen och då kan det vara för varmt undertill som gör att ångan från äggvitan tränger ut ur locket för snabbt. Eller så har man inte vispat marängen tillräckligt så att smeten är för lös så att man inte får en fot alls. Som sagt, mycket kan gå fel men ge inte upp! Felsök dina macarons och prova igen!

Foten på Macaronen ska vara jämn och toppen ska vara slätt och fint.

Det här receptet är stort så du kan med fördel halvera det eller till och med bara göra en tredjedel om du inte vill göra mängder och frysa in! Det är även gjort med italiensk maräng, det gör att du inte behöver låta dina macarons få en yta innan gräddning. Går så mycket snabbare och kräver inte lika mycket planering! Macarons gjorda på fransk maräng behöver ofta stå i 30min-1h för att få en ”torr” yta innan de åker in i ugnen!

Om du ska använda färg i dina macarons så använd dig av pulverbaserade och inte vattenbaserade. Risken att det spricker eller skär sig är mindre vid användning av pulverfärg.

Recept!

330g florsocker
330g Mandelmjöl
225g äggvita
450g strösocker
150ml vatten
eventuell färg.

 1. Sätt ugnen på 140*C och sikta mandelmjöl och florsocker tillsammans för att få bort stora mandelbitar och florsockerklumpar.
 2. Gör en sockerlag på strösockret och vattnet som du kokar till 120*C, när sockerlagen är på 110’C börja vispa äggvitan på medelfart.
 3. När sockerlagen har nått 120*C så slå den försiktigt med en jämn stråle över äggvitan under vispning. Använder du färg så är det här du tillsätter det. Fortsätt vispa på full fart tills marängen har svalnat och blivit stor och fluffig!  
  Italiensk maräng in the making!
 4. När allt är färdig vispat så vänder du i florsocker/mandelblandningen i tre omgångar.
 5. Nu börjar det kluriga! Du får inte röra för mycket och inte heller för lite, det ska bli en blank yta på smeten och den ska även flyta ner och bli en jämn yta i bunken. Då är den redo!
 6. Spritsa sen ut små rundlar på en plåt med en rund tyll. Slå plåten en gång i bordet för att få bort alla luftbubblor ur den och grädda sen i mittersta delen i ugnen i ca 12-20min. Lite beroende på din ugn. När dom lossnar enkelt från bakplåtspapperet så är dom klara! Jag gräddar mina i ca 16min.
 7. När det svalnat så lägg ihop dom två och två med antingen smörkräm eller en god ganache emellan!

2 svar på ”Macarons!”

 1. Hi there it’s me, I am also visiting this web page on a regular basis, this web
  page is in fact pleasant and the people are genuinely sharing pleasant thoughts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *