Hej!

Ville bara in och säga ett snabbt hej!

Har en del att stå i nu inför alla hjärtans dag. Man kan tänka att det är låååångt kvar haha men 3 veckor går väldigt snabbt när det gäller planering och prepp! Så mina dagar består nu mest av att först åka till jobbet, vara där i 8 timmar och på tåget sen planera smaker och recept både för pralinerna, bakelserna och tårtor! Mycket att stå i men så himla roligt!

Vit/Kokos, Orange/pumpkin spice och mörk/kaffe

Är så glad över alla fina orden jag har fått sen jul och nyår angående mina skapelser. Jag blir varm i hela kroppen över att ni är nöjda och att ni mer än gärna rekommenderar mina grejer! Tack!

I alla fall, nu ska jag sova lite så att jag är pigg och glad inför dagen imorgon.

God jul!

Hej!

Jag ville bara kika in här och säga god jul och gott nytt år! I mellandagarna så kommer det iaf ett recept på tårtan på bilden. Nu ska jag vara lite ledig i några dagar och bara umgås och äta massor av mat!

Cocoa Horizons Foundation

(Inlägget är ej sponsrat)

 

Hej!

Jag tänkte berätta lite mer om chokladen jag använder mig av, nämligen Callebaut!

När jag var i Tobago i maj detta året så fick vi smaka på råa kakaobönor. Jag var på rundvandring på Tobago cocoa estate och det var kul att få se och smaka på frukten. Tyvärr så lärde jag mig inte så mycket då vi hade väldigt mycket teoretiska och praktiska lektioner med choklad på Le Cordon Bleu under min tid där. I alla fall så smakar rå kakaoböna väldigt sött och lite beroende på sin omgivning tar kakaobönan smak av olika frukter, de bönor jag smakade på smakade väldigt mycket mango! Det är alltså först efter fermentering och rostning som chokladen får sin karakteristiska smak.

En rå kakaoböna. Den smakade väldigt sött!
Lite av de olika kakobönorna som vi fick se under vår rundvandring!

 

Lite snabb grundfakta då om chokladen jag använder då! 1911 så startade Octaaf Callebaut sin chokladtillverkning och ryktet spred sig snabbt i den belgiska lilla staden Wiese. 1960 så fanns Callebaut äntligen i hela världen!
2011 så firar Callebaut 100år och året därpå, 2012 så går Callebaut med i programmet ”Cocoa Horizons Foundation Project” vilket innebär att för varje block eller påse med choklad jag köper så går en del av pengarna direkt tillbaka till bönderna för att främja deras farmar och livet. För att läsa mer kan ni klicka er in här!

 

Jag tycker det är viktigt att man använder sig av schyssta varor när man bakar och lagar mat, gärna lokalt och ekologiskt. Går det inte att hitta lokalt (typ som choklad) så är det nästan ännu viktigare att man har koll på kedjan från bonde till färdig produkt. Så att alla får betalt och kan ha en chans till ett bättre liv.

Såhär står det på Callebauts hemsida:

”Cocoa beans are the lifeblood of thousands of people in the Ivory Coast and Ghana. Their craftsmanship lies at the very core of the unique Callebaut® taste. Every day, we see the challenges they are faced with. Poverty, child labour and a lack of access to clean water and safe nutrition have become common place. Because their craft shapes ours, let us embrace these regions and fuel their communities. Together, we can turn the farmer’s profession into a proud craft. ”

Bilderna är en blandning av privata och från Callebauts hemsida

Att chokladen är med och gör skillnad är väldigt viktigt för mig. Jag är stolt över att kunna säga att jag använder mig av en bra choklad med schyssta villkor!

 

 


Bilderna är en blandning av privata och med tillstånd från Callebauts hemsida.

Tryffelkaka!

Hej hörrni!

Idag på jobbet kom jag på en helt sinnesjukt god kaka som jag kommer kalla tryffelkaka! På grund av att den har ett tjockt täcke med chokladtryffel på! Så himla god!

Receptet kommer här!

Kakbotten:

4 ägg
1dl polenta
2dl socker
1msk vaniljsocker
4msk kakao
100g smö

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull
  2. Blanda resten av ingredienserna i en bunke med elvisp.
  3. När övriga ingredienser är blandade så blanda i smöret under vispning. Var försiktig så inte smöret skvätter på dig.
  4. Häll smeten i en form eller ugnsplåt som är klädd i bakplåtspapper. För att få pappret att stanna på plats så kan man smörja plåten med lite olja eller smör och sen trycka dit pappret!
  5. Baka i mitten av ugnen i 180*C i ca 12min. Provsticka ska vara torr när du tar ut den.

Chokladtryffel

300g vispgrädde
350g mörk choklad, minst 54%

  1. Koka upp grädden på spisen
  2. Häll grädden 3 gånger över chokladen samtidigt som du rör försiktigt, du ska få fram ett ”öga” i chokladen. Då vet du att emulsionen är färdig.
  3. När kakan är sval så häller du tryffeln på kakan, låt sen stå i kylen så att tryffeln kan stelna.
  4. Skär upp, pudra lite florsocker på och njut! Passar sjukt bra med lite lättvispad grädde till det här.

Majonnäs!

Hej!

Jag blev så himla sugen på en snabb majonnäs när vi skulle dekorera äggen till en julmiddag nu för någon vecka sen. Så tänkte att jag skulle dela med mig av receptet! Blev tyvärr inga bilder denna gången men lovar att jag ska blir bättre på det! Haha kul att jag lovar det i redan första inlägget men till mitt försvar så gjordes majonnäsen innan bloggens födelse 😉

Om du ska göra en majonnäs på traditionellt vis så gör du den på äggulor och olja som hälls i med en tunn stråle samtidigt som du vispar för att på så vis skapa en emulsion mellan ägget och oljan.  Om du ska göra en majonnäs på traditionellt vis så är det viktigt att ägget och oljan har samma temperatur annars så kan den skära sig! När man gör den med stavmixer är det inte lika viktigt att allting har samma temp då mixern emulsifierar allting snabbare än vad man gör för hand.

Här kommer i alla fall ett superbra och snabbt recept på en majonnäs!

1 ägg
2dl rapsolja1 citron
1tsk dijon
1 nypa salt
1nypa peppar
ev. Chili eller annan smaksättning

Gör så här:

  1. Knäck ägget i litermåttet och häll på oljan.
  2. Tillsätt kryddor, några droppar citron och senap efter smak och tycke, här kan du också lägga i eventuell smaksättning om du vill ha en chilimajonnäs eller en tryffelmajonnäs kanske!
  3. Sen är det bara att använda stavmixern och mixa tills du får en tjock vit majonnäs. Skulle den vara för tunn så kan du tillsätta ett ägg till eller lite mer olja.