Chokladtartlett!

Hej!

Tänkte att jag skulle lägga ut receptet på en av de godaste pajerna jag vet, nämligen chokladpaj! Fungerar lika bra att göra i större form som att göra små portionspajer. Det gör man som man vill!

Jag vet inte varför jag gillar denna paj så mycket men antar att det har att göra med all choklad som är i! Haha älskar choklad och man kan variera det såå mycket!

Receptet på pajskal hittar du Här! Det är samma tillvägagångssätt som på receptet till min lemon meringue pie, men istället för att ha i citronzest i degen så brukar jag ha vanilj! En halv vaniljstång är mer än tillräckligt.

Ni som använder vaniljstänger, släng dom inte när ni har använt upp alla fröer! Torka stången på lite hushållspapper i några dagar och mixa sedan med florsocker! Och voilà, du har gjort ditt eget vaniljsocker och dessutom använt upp hela vaniljstången!

I alla fall! Här kommer nu receptet på resterande komponenter till chokladtartletten!

Vispad pannacotta:

200g vispgrädde

50g socker

0,5 vaniljstång

3g gelatin

  1. Blötlägg gelatinet.
  2. Koka upp övriga ingredienser.
  3. Ta av gräddmassan från spisen, krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner det i grädden.
  4. Sila för att få bort eventuella geletrådar eller vaniljbitar om du låter hela stången koka med i grädden.
  5. Ställ för att svalna och bli fast.

Ganache

200g vispgrädde

200g kvalitetschoklad, minst 54%

  1. Koka upp grädden.
  2. Slå grädden över chokladen i 3 omgångar och rör runt så att allt har smält.
  3. Häll chokladen i dom färdiga pajskalen.

När alla moment ovan är gjorda är det dags att börja vispa pannacottan! När den är fluffig, vit och håller formen så är den färdigvispad! Du kan nu dekorera din paj med pannacottan hur du vill. Jag använde mig av en St. Honoré tyll och avslutade med bladguld för en lite exklusivare känsla!

Hej!

Ville bara in och säga ett snabbt hej!

Har en del att stå i nu inför alla hjärtans dag. Man kan tänka att det är låååångt kvar haha men 3 veckor går väldigt snabbt när det gäller planering och prepp! Så mina dagar består nu mest av att först åka till jobbet, vara där i 8 timmar och på tåget sen planera smaker och recept både för pralinerna, bakelserna och tårtor! Mycket att stå i men så himla roligt!

Vit/Kokos, Orange/pumpkin spice och mörk/kaffe

Är så glad över alla fina orden jag har fått sen jul och nyår angående mina skapelser. Jag blir varm i hela kroppen över att ni är nöjda och att ni mer än gärna rekommenderar mina grejer! Tack!

I alla fall, nu ska jag sova lite så att jag är pigg och glad inför dagen imorgon.

Macarons!

Idag bestämde jag mig för att baka djävulens påhitt till bakverk, macarons!
Har inte bakat macarons på säkert 1år så jag var helt inställd på att behöva stå i köket hela dagen med x antal psykbryt men! så kommer 5,5 av 6 plåtar ut ur ugnen och är bra?! Så tacksam!

Macarons är svårt! Så ge inte upp om det inte går helt 100% första gången. En bra macaron ska ha en fot som är jämn och en slät topp. När du biter i den så ska det vara ett frasigt yttre med ett mjukt och segt inre! Då har du lyckats!

Det kommer vara svårt tills man lärt sig alla små trix med smeten och beroende på hur bra ugn man har och hur bra man känner den. Det kan hända att de spricker på toppen och då kan det vara för varmt undertill som gör att ångan från äggvitan tränger ut ur locket för snabbt. Eller så har man inte vispat marängen tillräckligt så att smeten är för lös så att man inte får en fot alls. Som sagt, mycket kan gå fel men ge inte upp! Felsök dina macarons och prova igen!

Foten på Macaronen ska vara jämn och toppen ska vara slätt och fint.

Det här receptet är stort så du kan med fördel halvera det eller till och med bara göra en tredjedel om du inte vill göra mängder och frysa in! Det är även gjort med italiensk maräng, det gör att du inte behöver låta dina macarons få en yta innan gräddning. Går så mycket snabbare och kräver inte lika mycket planering! Macarons gjorda på fransk maräng behöver ofta stå i 30min-1h för att få en ”torr” yta innan de åker in i ugnen!

Om du ska använda färg i dina macarons så använd dig av pulverbaserade och inte vattenbaserade. Risken att det spricker eller skär sig är mindre vid användning av pulverfärg.

Recept!

330g florsocker
330g Mandelmjöl
225g äggvita
450g strösocker
150ml vatten
eventuell färg.

  1. Sätt ugnen på 140*C och sikta mandelmjöl och florsocker tillsammans för att få bort stora mandelbitar och florsockerklumpar.
  2. Gör en sockerlag på strösockret och vattnet som du kokar till 120*C, när sockerlagen är på 110’C börja vispa äggvitan på medelfart.
  3. När sockerlagen har nått 120*C så slå den försiktigt med en jämn stråle över äggvitan under vispning. Använder du färg så är det här du tillsätter det. Fortsätt vispa på full fart tills marängen har svalnat och blivit stor och fluffig!  
    Italiensk maräng in the making!
  4. När allt är färdig vispat så vänder du i florsocker/mandelblandningen i tre omgångar.
  5. Nu börjar det kluriga! Du får inte röra för mycket och inte heller för lite, det ska bli en blank yta på smeten och den ska även flyta ner och bli en jämn yta i bunken. Då är den redo!
  6. Spritsa sen ut små rundlar på en plåt med en rund tyll. Slå plåten en gång i bordet för att få bort alla luftbubblor ur den och grädda sen i mittersta delen i ugnen i ca 12-20min. Lite beroende på din ugn. När dom lossnar enkelt från bakplåtspapperet så är dom klara! Jag gräddar mina i ca 16min.
  7. När det svalnat så lägg ihop dom två och två med antingen smörkräm eller en god ganache emellan!

Lemon Meringue pie

Hej hörrni!

Idag gjorde jag en av mina favoritpajer någonsin! Det var också en av de roligare lektionerna jag hade på Le Cordon Bleu, blir alltid så glad när jag ska göra Lemon meringue pie!
Kommer ihåg den lektionen så väl, det var första riktiga lektionen där de verkligen satte press på oss och vi skulle jobba i par. Det var jag och Helen som jobbade tillsammans (som för övrigt äger och driver http://www.thelastcrumb.co.uk i London, är ni någonsin i London så gå och besök henne!). Vi var tvungna att verkligen ha koll på vår mise en place för att hinna med allting under lektionen och vi fick heller inte bli för mjöliga eller få fläckar på våra kockläder, då fick man avdrag på helhetsbetyget under lektionen.

Svårt men roligt och givande!

Ser ni så fluffig marängen är? Såå gott!

Här kommer receptet!

Paté Sucrée 

200g vetemjöl
100g smör
50g socker
1 ägg
vanilj eller citron som smaksättning

  1. Smula mjöl och smör tillsammans tills det ser ut som sand.
  2. När det är ”sandigt” så lägger du i resten av ingredienserna plus eventuell smaksättning, blanda i det med en gaffel annars kan det bli himla kladdigt.
  3. När det börjar komma ihop sig så knåda lite med händerna, häll sedan ut det på ett rent bakbord och knåda ihop det till en smidig deg.
    OBS! Knåda inte för mycket, degen kan då komma att krympa i ugnen.
  4. Plasta in i lite plastfolie och låt degen vila i kylskåp i minst 30min, gärna över natten.
  5. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den komma upp i rumstemperatur.
  6. Sätt ugnen på 180*C. Kavla ut degen ca 2mm tjock och stansa antingen ut till flera små pajer eller täck ett stort pajskal. Jag valde att göra flera små!
  7. Nagga degen och skär till så att kanterna är jämna.
  8. Blindbaka med hjälp av aluminiumfolie och bakbönor (ris eller makaroner går lika bra om man inte har bakbönor! Så länge de finns något att hålla upp kanterna med så fungerar det!) i ca 10min.
  9. Ta ut pajerna och lyft bort aluminumfoliet när kanten börjar bli gyllenbrun. Baka klart pajerna tills de är gyllenbruna rakt igenom.
  10. Ta ut dom ur skalen så fort de kommer ut ur ugnen, annars kan de bli överbakade. Tänk på att formarna är supervarma!

Lemon curd

2 ägg
2 dl socker
2 citroner juice + zest
85g smör
vatten

  1. Blanda ägg, socker och citron och värm över ett vattenbad. Låt smöret vara ute i rumstemperatur under tiden.
  2. Rör i botten på skålen hela tiden, annars finns risken att det blir scambled eggs med citronsmak (jag har provat.. haha)
  3. Värm tills det börjar tjockna.
  4. När det har tjocknat så ta av skålen från värmen och montera ner smöret. Låt det svalna något innan du häller det i pajskalen. Ställ sedan i kylen för att stelna.

 

Italiensk maräng

3 äggvitor
1,5dl socker
0,8dl vatten

  1. Koka vatten och socker till 122*C
  2. När sockerlagen är på 110*C så börja vispa vitorna till ett mjukt skum.
  3. Vid 122*C så slå sockerlagen i en tunn stråle över äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills smeten är kall och du har ett fast skum.
  4. Dekorera dina pajer så som du önskar! Bränn sedan av dom för att få den här fina bruna färgen! Har du ingen brännare funkar det lika bra på grill i ugnen, glöm inte bort att ha pajen under uppsikt då bara. Risken finns att marängen blir helt svart om man lämnar den.

Jultårtan!

Hej! Jag lovade er ett recept på jultårtan jag la upp innan jul! Tänkte att vi skulle kika på det nu! 🙂

Tårtan smakar pepparkaka, lingon och björnbär!

Tänk på att pannacottan och botten inte kommer synas, utan vara lager inuti tårtan. Så när du gör dessa stegen, lägge det i något som är mindre än det själva tårtan ska monteras i (exempelvis 2storlekar på springformar). Jag använder mig av silikonformar i olika storlekar, det är också så jag får till mönstret på toppen av tårtan.

Pannacotta:

200g vispgrädde
100g lingon
50g socker
5g ekologiskt vaniljpulver
3g gelatin

  1. Lägg grädde, lingon, socker och vanilj i en kastrull.
  2. Blötlägg gelatinet
  3. När grädden kokar så lägg i de urkramade gelatinet i grädden och blanda tills det är smält.
  4. Häll genom en sil i formen du vill ha pannacottan.
  5. Frys in.

Botten:

100g ägg
100g socker
100g mjöl
1msk pepparkakskryddor

  1. Vispa ägg och socker tills det är helt vitt och du kan forma en 8 i smeten som håller i minst 15sek.
  2. Blanda mjöl och kryddor tillsammans.
  3. Häll i mjölblandningen i smeten och vispa på låg fart tills allting är blandat och det inte finns några klumpar.
  4. Häll i en klädd anslagsring (= fancy ord för springform). Klädd betyder att den ska ha bakplåtspapper runt om på kanterna och det får gärna sticka upp någon centimeter från formen, det hjälper kakan att stiga jämnt.
  5. Baka på 180•C i 25-30min. Stickan ska vara torr när du tar ut den.
  6. Låt svalna på ett galler upp och ner

När allting är fryst och botten har svalnat så är det dags att plocka fram formen du vill montera tårtan i. Samt att dela botten i minst 2, kanske 3 delar, beroende på hur tjock botten du gillar. När man gör en tårta med många moment så är det lättast om det är rent överallt och att man har ordning på grejerna – mise en place.

Mousse

200g björnbärspuré
25g vatten
25g socker
5 blad gelatin
300g vispgrädde

  1. Blötlägg gelatinen.
  2. Koka upp socker och vatten, när det kokar så lägger du i det urkramade gelatinet och blandar.
  3. Sila sockerlagen ner i purén. Låt svalna något.
  4. Under tiden det svalnar så vispar du grädden, lätt. Det ska forma mjuka toppar som ”trillar över” när du lyfter vispen.
  5. Ta 1/3 av grädden och vänd ner i purén, fortsätt med 1/3 och sen den sista 1/3 grädde tills allt är blandat. Var noga med att inte det finns några strimmor med vit grädde kvar.
  6. Nu är moussen klar!

Montering

  1. Häll lite av moussen i formen du vill ha tårtan i (jag använde mig av en silikonform som är 18cm i diameter). Så att du täcker halva formen ungefär. Använder du dig av en springform så är det enklast och du fäster en bit konditorremsa runt om samt lägger papper i botten, annars kan moussen fastna när du försöker få loss den frysta tårtan.
  2. Tryck ner pannacottan och en bottendel i moussen.
  3. Häll på resten av moussen och skrapa med en palett så att det blir jämnt fördelen över hela formen. Nu kan du också lyfta formen och sen släppa den i bordet för att få bort eventuella luftbubblor eller andra ojämnheter.
  4. Sätt på botten.
  5. Frys tårtan!
  6. När tårtan är fryst så tar du ut den ur formen, vänder på den så att botten är underst och dekorera sen på valfritt vis! Jag gjorde en jultårta med röd sammetsfärg och dekorerade med choklad!

God jul!

Hej!

Jag ville bara kika in här och säga god jul och gott nytt år! I mellandagarna så kommer det iaf ett recept på tårtan på bilden. Nu ska jag vara lite ledig i några dagar och bara umgås och äta massor av mat!

Cocoa Horizons Foundation

(Inlägget är ej sponsrat)

 

Hej!

Jag tänkte berätta lite mer om chokladen jag använder mig av, nämligen Callebaut!

När jag var i Tobago i maj detta året så fick vi smaka på råa kakaobönor. Jag var på rundvandring på Tobago cocoa estate och det var kul att få se och smaka på frukten. Tyvärr så lärde jag mig inte så mycket då vi hade väldigt mycket teoretiska och praktiska lektioner med choklad på Le Cordon Bleu under min tid där. I alla fall så smakar rå kakaoböna väldigt sött och lite beroende på sin omgivning tar kakaobönan smak av olika frukter, de bönor jag smakade på smakade väldigt mycket mango! Det är alltså först efter fermentering och rostning som chokladen får sin karakteristiska smak.

En rå kakaoböna. Den smakade väldigt sött!
Lite av de olika kakobönorna som vi fick se under vår rundvandring!

 

Lite snabb grundfakta då om chokladen jag använder då! 1911 så startade Octaaf Callebaut sin chokladtillverkning och ryktet spred sig snabbt i den belgiska lilla staden Wiese. 1960 så fanns Callebaut äntligen i hela världen!
2011 så firar Callebaut 100år och året därpå, 2012 så går Callebaut med i programmet ”Cocoa Horizons Foundation Project” vilket innebär att för varje block eller påse med choklad jag köper så går en del av pengarna direkt tillbaka till bönderna för att främja deras farmar och livet. För att läsa mer kan ni klicka er in här!

 

Jag tycker det är viktigt att man använder sig av schyssta varor när man bakar och lagar mat, gärna lokalt och ekologiskt. Går det inte att hitta lokalt (typ som choklad) så är det nästan ännu viktigare att man har koll på kedjan från bonde till färdig produkt. Så att alla får betalt och kan ha en chans till ett bättre liv.

Såhär står det på Callebauts hemsida:

”Cocoa beans are the lifeblood of thousands of people in the Ivory Coast and Ghana. Their craftsmanship lies at the very core of the unique Callebaut® taste. Every day, we see the challenges they are faced with. Poverty, child labour and a lack of access to clean water and safe nutrition have become common place. Because their craft shapes ours, let us embrace these regions and fuel their communities. Together, we can turn the farmer’s profession into a proud craft. ”

Bilderna är en blandning av privata och från Callebauts hemsida

Att chokladen är med och gör skillnad är väldigt viktigt för mig. Jag är stolt över att kunna säga att jag använder mig av en bra choklad med schyssta villkor!

 

 


Bilderna är en blandning av privata och med tillstånd från Callebauts hemsida.

Tryffelkaka!

Hej hörrni!

Idag på jobbet kom jag på en helt sinnesjukt god kaka som jag kommer kalla tryffelkaka! På grund av att den har ett tjockt täcke med chokladtryffel på! Så himla god!

Receptet kommer här!

Kakbotten:

4 ägg
1dl polenta
2dl socker
1msk vaniljsocker
4msk kakao
100g smö

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull
  2. Blanda resten av ingredienserna i en bunke med elvisp.
  3. När övriga ingredienser är blandade så blanda i smöret under vispning. Var försiktig så inte smöret skvätter på dig.
  4. Häll smeten i en form eller ugnsplåt som är klädd i bakplåtspapper. För att få pappret att stanna på plats så kan man smörja plåten med lite olja eller smör och sen trycka dit pappret!
  5. Baka i mitten av ugnen i 180*C i ca 12min. Provsticka ska vara torr när du tar ut den.

Chokladtryffel

300g vispgrädde
350g mörk choklad, minst 54%

  1. Koka upp grädden på spisen
  2. Häll grädden 3 gånger över chokladen samtidigt som du rör försiktigt, du ska få fram ett ”öga” i chokladen. Då vet du att emulsionen är färdig.
  3. När kakan är sval så häller du tryffeln på kakan, låt sen stå i kylen så att tryffeln kan stelna.
  4. Skär upp, pudra lite florsocker på och njut! Passar sjukt bra med lite lättvispad grädde till det här.

Majonnäs!

Hej!

Jag blev så himla sugen på en snabb majonnäs när vi skulle dekorera äggen till en julmiddag nu för någon vecka sen. Så tänkte att jag skulle dela med mig av receptet! Blev tyvärr inga bilder denna gången men lovar att jag ska blir bättre på det! Haha kul att jag lovar det i redan första inlägget men till mitt försvar så gjordes majonnäsen innan bloggens födelse 😉

Om du ska göra en majonnäs på traditionellt vis så gör du den på äggulor och olja som hälls i med en tunn stråle samtidigt som du vispar för att på så vis skapa en emulsion mellan ägget och oljan.  Om du ska göra en majonnäs på traditionellt vis så är det viktigt att ägget och oljan har samma temperatur annars så kan den skära sig! När man gör den med stavmixer är det inte lika viktigt att allting har samma temp då mixern emulsifierar allting snabbare än vad man gör för hand.

Här kommer i alla fall ett superbra och snabbt recept på en majonnäs!

1 ägg
2dl rapsolja1 citron
1tsk dijon
1 nypa salt
1nypa peppar
ev. Chili eller annan smaksättning

Gör så här:

  1. Knäck ägget i litermåttet och häll på oljan.
  2. Tillsätt kryddor, några droppar citron och senap efter smak och tycke, här kan du också lägga i eventuell smaksättning om du vill ha en chilimajonnäs eller en tryffelmajonnäs kanske!
  3. Sen är det bara att använda stavmixern och mixa tills du får en tjock vit majonnäs. Skulle den vara för tunn så kan du tillsätta ett ägg till eller lite mer olja.